FAQ

Hier onder vind je een antwoord op vaak gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, contacteer ons.

Hoe is het IJssportcentrum Turnhout ontstaan?

In mei 2016 sloot de schaatsbaan Turnhout in de Otterstraat zijn deuren. Hierdoor konden de 4 schaatsclubs (ijshockey, kunstschaatsen, shorttrack en curling) niet meer verder. Ook werden vele vrije schaatsers, verenigingen en scholen hierdoor getroffen.

De 4 schaatsclubs hebben vervolgens de handen in elkaar geslagen en hebben gezocht naar een oplossing zodat iedereen kan blijven schaatsen. Er werden plannen opgesteld om een nieuwe schaatsbaan te bouwen, maar de bouw hiervan neemt een 2 a 3 jaar in beslag. 

Daarom werd er beslist om een tijdelijke schaatsbaan op te richten in een hal van het vroegere fabriek Proost. Op deze manier kan iedereen toh blijven schaatsen tot de nieuwe schaatsbaan klaar is en verliezen de clubs ook hun leden niet. Het was een heel werk om dit te realiseren en er was niet veel tijd. Toch hebben we dankzij vele vrijwilligers dit allemaal op korte termijn klaar gekregen. Natuurlijk is het soms een beetje behelpen, maar iedereen weet dat we over maximaal 3 jaar in een nieuwe schaatsbaan zullen zitten, waar we terug het comfort van vroeger (en zelfs meer!) zullen hebben.

Wil je graag wat foto's zien van de opbouw van de schaatsbaan, neem dan zeker een kijkje op onze Facebook pagina.

Wie is er eigenaar van het ijssportcentrum?

Met de 4 clubs (Turnhout Tigers, NOT, TNT en Campina Curling) werd een overkoepelende VZW opgericht: het IJssportcentrum Turnhout. Deze VZW bestaat uit leden van de 4 clubs en regelt alle faciliteiten voor de schaatsbaan.

De kerntaak van het ijssportcentrum is natuurlijk het voorzien van sportfaciliteiten voor de 4 clubs. Maar daarbuiten wilt het ijssportcentrum ook vrije schaatsers, scholen en verenigingen de kans bieden om te komen schaatsen. 

Kan ik een verjaardagsfeestje vieren op de schaatsbaan?

Ja zeker, tijdens de vrije beurten of het discoschaatsen kan je met je vriendjes komen schaatsen. Na het schaatsen staan er pannenkoeken of hotdogs voor je klaar. Voor meer info, kijk hier.

Wanneer kan ik vrij komen schaatsen?

Tijdens schoolweken is de schaatsbaan open voor het publiek op vrijdagavond en zaterdag- en zondagnamiddag. Tijdens de vakantieperiodes kan er elke dag vrij geschaatst worden. Voor de juiste uren, neem een kijkje in de openingsuren.

Wat is patch?

Op de pagina met openingsuren staat er vaak 'patch' vermeld, dit zijn privé lesuren voor kunstschaatsers. Tijdens deze uren kan je dus niet vrij komen schaatsen. Patchuren zijn enkel toegankelijk voor schaatsers die privé les volgen bij een train(st)er die beschikt over een diploma welke erkend is door de KBKF (Koninklijke Belgische Kunstschaatsen Bond).

Kan ik mijn schaatsen laten slijpen op de schaatsbaan?

Ja, je kunt je schaatsen afgeven boven in de bar. Tegen de volgende publieke schaatsbeurt, kan je deze terug komen halen. Clubleden kunnen hun schaatsen afgeven bij de verantwoordelijke van hun club.

Kan ik mijn reclame hangen op de schaatsbaan?

Dat is zeker mogelijk. Met meer dan 30000 schaatsers per jaar, verscheidene internationale evenementen en wedstrijden zal uw reclame zeker gezien worden. Contacteer Hans Van Accom om de mogelijkheden te bespreken.

Kan ik schaatsen huren

Ja zeker, we hebben schaatsen voor de allerkleinsten, met twee ijzertjes, tot de grootste maten. Je kunt kiezen om kunstschaatsen of hockey's te huren. 

Kan ik betalen met bancontact op het ijssportcentrum?

Ja zeker, u kunt betalen met maëstro/bancontact.

Bancontact

Worden honden toegelaten in het ijssportcentrum?

Honden en andere huisdieren zijn toegelaten indien ze aan de leiband hangen en ze niet voor overlast zorgen. De aanwezige verantwoordelijke van het Ijssportcentrum behoudt zich steeds het recht om de hond te weigeren. Aangezien er veel kinderen rondlopen aan de schaatsbaan, raden we aan om huisdieren niet mee te brengen.

Zijn er stoeltjes voor op het ijs?

Ja, er zijn stoeltjes die mee op het ijs kunnen genomen worden. Ben je nog niet zo schaatsvaardig kan je deze stoeltjes gebruiken om op te zitten of op te leunen.

Wat is de telefoonnummer van het ijssportcentrum?

Wij zijn telefonisch niet bereikbaar. Wij werken veel met vrijwilligers, die niet altijd de tijd hebben om de telefoon te beantwoorden. Daarom vragen we om het contactformulier te gebruiken, de verantwoordelijke van de schaatsbaan zal u dan zo snel mogelijk terug contacteren.

Het ijssportcentrum is dit seizoen gesloten. Wij hopen volgend seizoen terug open te gaan in de nieuwe schaatsbaan!